Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

De belangrijkste trends bij het ontwerpen van energiezuinige woningen: hoe besparen op rekeningen en zorgen voor het milieu?

De belangrijkste trends bij het ontwerpen van energiezuinige woningen: hoe besparen op rekeningen en zorgen voor het milieu?
 

Vriendelijk voor het milieu en de portemonnee van de gebruiker, en tegelijkertijd comfortabel en uitgerust met alle gemakken – zo hoort een moderne woning te zijn. De energiezuinigheid van een faciliteit is momenteel het belangrijkste kenmerk van de bouwsector waar zowel investeerders als eindgebruikers naar op zoek zijn. Welke trends zijn hier dominant?

De norm voor energiezuinigheid in de moderne bouw

Het voortschrijdend maatschappelijk bewustzijn met betrekking tot klimaatverandering, de toenemende milieueisen van nieuwbouw en de stijgende energiekosten vertalen zich in het groeiende belang van de rol van energiezuinig bouwen.

Enkele jaren geleden waren energiezuinige woningen nog een individuele keuze van de investeerder, nu worden ze een noodzaak. De vraag is bijgevolg niet of er energiezuinig moet gebouwd worden, maar alleen hoe dit te doen en welke technieken te gebruiken. En daarvan biedt de markt er steeds meer.

 

Innoverende technologieën voor energiezuinige woningen

Momenteel zijn er veel oplossingen beschikbaar die een vermindering van het energieverbruik door gebouwen ondersteunen. Deze zijn gebaseerd op:

  • systemen voor het opwekken van energie – bv. fotovoltaïsche panelen, warmtepompen;
  • systemen die energieverlies voorkomen – bv. ventilatie met recuperatie, aluminium raam- en deursystemen met verhoogde thermische isolatie (bv. MB-104 Passive of MB-86 ST Aluprof, die ook zorgen voor een uitstekende water- en winddichtheid);
  • systemen die de energiebehoefte verminderen – bv. intelligente verlichting- en energiemanagementsystemen in het gebouw, jaloeziesystemen (bv. SkyFlow Aluprof) en zonwering (bv. Skyroll Aluprof).

Zowel wetenschappers als technologen van bedrijven die oplossingen voor de bouwsector produceren, gaan onverminderd door met hun inspanningen om de energiezuinigheidsparameters van technologieën die worden gebruikt in de bouw te verbeteren. We weten hoe belangrijk dit is vanuit het perspectief van de hele planeet, maar ook vanuit de behoeften van individuele investeerders die lagere exploitatiekosten van de gebouwen waarin ze wonen willen verzekeren – legt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV uit. – Bij Aluprof leggen we de lat voortdurend hoger, verhogen we de isolatieparameters van onze aluminium gevelsystemen en raam- en deursystemen, en investeren we in de ontwikkeling van nieuwe producten. Dankzij innovaties zoals fotovoltaïsche ramen met quantum dot of geïsoleerd glas van Glassprof met stralingsbestendige gel zorgen we niet alleen voor een betere energiezuinigheid van het gebouw, maar verhogen we ook de veiligheid ervan – legt de expert uit.

 

De bouw- en exploitatiekosten van energiezuinige woningen in vergelijking met traditionele woningen

Uitgaven met betrekking tot energiezuinige technieken en materialen (bv. hoogwaardige isolatie, zonnepanelen, aluminium ramen, zonwering) zorgen ervoor dat de uitvoering van een energiezuinig gebouw duurder kan zijn dan de uitvoering van een vergelijkbaar gebouw met traditionele technologieën. Naar schatting bedraagt het verschil in kost 150-250 euro/m2. Tegelijkertijd wordt het verschil in initiële kosten snel gecompenseerd door lagere exploitatiekosten.

Interessant is dat bij het analyseren van de prijzen op de Belgische vastgoedmarkt de toename van het bewustzijn van huishoudens over het belang van energie-efficiëntie in woningen zeer merkbaar is. Energiezuinige woningen op de secundaire markt zijn duidelijk duurder dan hun energieverslindende broers. Uit gegevens voor de periode 2020 - 2021 blijkt dat een woning met energielabel B ongeveer 12% duurder is dan een woning met EPC-niveau D en maar liefst 22% duurder dan een woning met een F-label.

Deze verschillen, samen met de toename van het maatschappelijk bewustzijn en de stijgende energiekosten, zullen groter worden, wat een sterk argument is voor de legitimiteit van investeringen in woningen met een hogere energie-efficiëntie. Zeker omdat tegen 2050 elk huis dat in België wordt gekocht minimaal energiezuinigheidsniveau D moet hebben.

Voorbeelden van energiezuinige woningen en hun energie-efficiëntie

Op de markt komen we steeds meer voorbeelden tegen van energiezuinige woningen die zowel qua architectuur als qua energiebesparende parameters in de smaak vallen.

Een van de meest interessante huizen met aluminium ramen, deuren en gevels van is ongetwijfeld het Wind House. Deze ruime woning met een oppervlakte van 450 m2 is volledig in harmonie met de bomen die op het terrein groeien. Het project omvatte het intact houden van de bomen, wat resulteerde in een interessante, niet-gesloten en onregelmatige vorm. Ondanks deze grote uitdagingen heeft de woning, dankzij het gebruik van zeer energiezuinige systemen, uitstekende energiebesparende parameters verkregen.

Het Huis met mooie maar strategische openingen is op zijn beurt een voorbeeld van het afstemmen van de woning op de vorm van het perceel. Hier werd de natuurlijke vorm van het terrein gebruikt om de energie-efficiëntie te verhogen. Beglazing aan de west- en zuidzijde zorgt in de winter voor een optimale hoeveelheid energie, die in de zomer wordt tegengehouden door buitenjaloezieën en het gebruik aluminium ramen en deuren van Aluprof systemen vet geschikte beglazing.

 

Ontwikkelingsperspectieven voor het ontwerp van energiezuinige woningen in de toekomst
– Let's Build a Better Future 

Het belang van energiezuinigheid zal toenemen, want na jaren van roofzuchtige exploitatie van natuurlijke hulpbronnen worden de kosten voor energieopwekking steeds hoger. De oplossing is daarom om het energieverbruik te verlagen en de energie uit hernieuwbare bronnen te halen, wat goedkoper zal zijn in gebruik.

Daarom staan technologen en uitvinders voor de uitdaging energiezuinige oplossingen te creëren, moeten constructeurs ze in de bouw gebruiken en moeten ontwerpers ze in het hele project opnemen om zowel een laag energieverbruik als dagelijkse functionaliteit en comfort te garanderen.

We kunnen bijgevolg zowel een toename van het aantal nieuwe oplossingen op het gebied van energieterugwinning verwachten (bijvoorbeeld MB-SR50N EI lichtstraten), als de ontwikkeling van technologieën die het energieverbruik verminderen, evenals energiezuinige gevels en scheidingswanden van glas en aluminium.

 

Artikel gesponsord door Aluprof


ALUPROF BELGIUM NV
TVA BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.com/nl

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips